11 مهارت ارتباطی مؤثر برای داشتن ازدواج موفق

ازدواج موفق بر پایهٔ مهارت ارتباطی موثر استوار است. پیوند شما با همسرتان، طرح نظرات و افکارتان، و حل اختلافات از طریق ارتباط است. داشتن مهارت‌های ارتباطی برای همه کار آسانی نیست. برخی از زوجین باید سال‌ها روی مهارت‌های خود کار کنند. اما با گذشت زمان، بی‌پرده و صادقانه با یکدیگر صحبت کنند.

اکنون میزان صمیمیت شما با همسرتان مهم نیست، همواره فرصت برای تحکیم و تقویت روابط هست. گاهی کمک گرفتن از یک دکتر روانشناس و مشاور خانواده در یادگرفتن اصول رابطه موثر به شما کمک می کند.

در اینجا به 11 مهارت ارتباطی در خصوص روابط زوجین اشاره می‌کنیم که به حفظ زندگی مشترک شما کمک می‌کند:

۱. تمام توجه خود را به همسرتان بدهید

صحبت و پیامک، ممنوع. همسرتان چه برای شما جوک بگوید، چه رازی خانوادگی و مبهم را با شما در میان بگذارد باید حواس خود را تمام‌وکمال به او بدهید.

تکنولوژیِ حواس‌پرت‌کن را کنار بگذارید، تلویزیون را خاموش یا صدای آن را قطع کنید، و مایل به سمت همسرتان بنشینید. در این حالت احساس می‌کند به اطلاعاتی که می‌دهد اهمیت می‌دهید. با سر تکان دادن و حفظ ارتباط چشمی به بهترین شکل نشان می‌دهید که به همسرتان گوش می‌کنید.

می‌توانید جایی را برای وسایل الکترونیکی در منزل تعیین، و مزاحمت‌های تکنولوژیکی را محدود کنید.

۲. کلام همسرتان را قطع نکنید

وسط حرف پریدن، سریع‌ترین راهِ تشدید مشاجرات است. نکتهٔ مهم در گفت‌وگو با همسر این است که طرفین احساس کنند که فرصتی برای گفتن و شنیدن دارند.

در حالی که همسرتان هنوز مشغول صحبت است، شاید وسوسه‌انگیز باشد که از فرصت استفاده، و نظر خود را مطرح کنید، مخصوصاً اگر واقعیتی را اشتباه توضیح می‌دهد، اما مهم است که صبوری کنید.

توجه به همسرتان همراه با تمرکز و بازخورد، حاکی از احترام شما نسبت به اوست.

کلام همسرتان را قطع نکنید

۳. مکانی عادی فراهم کنید

برقراری ارتباط همیشه راحت نیست. اکثر زوجین مکان‌های عادی مثل میز آشپزخانه را برای صحبت دربارهٔ مشکلات زناشویی مفید می‌دانند. شاید احمقانه به نظر برسد، اما بحث دربارهٔ ناتوانی جنسیِ همسر در تختخواب، حکم حمله به او را دارد و در آینده، اتاق‌خواب حسی منفی برایش تداعی می‌کند.

بحث در منزلِ یکی از اقوام مثال دیگری است که همسر احساس می‌کند به‌طرز بارزی صاحب امتیاز در گفت‌وگوست.

۴. رودررو صحبت کنید

یکی از بهترین مهارت‌های ارتباطی که در روابط می‌توان استفاده کرد همواره رودررو صحبت کردن دربارهٔ موضوعات مهم است. قطعاً متن، شیوهٔ مناسبی برای مکالمات جدی در خصوص روابط، یا تصمیم‌گیری‌های مهم نیست زیرا لحن کلام را در پیام‌های متنی نمی‌توان تشخیص داد.

به‌جای آن زمانی را انتخاب کنید که می‌توانید با همسر خود رودررو باشید. به این ترتیب هر دو می‌توانید کاملاً به هم توجه کنید و اشارات غیرزبانی یکدیگر را بخوانید. زمانیکه حرف‌ها حضوری گفته شود، جایی برای «حذف نکته‌ای در ترجمه» در بستر تکنولوژی باقی نمی‌ماند.

با همسر خود رودررو صحبت کنید

۵. هنگام بروز مشکل، در کلام خود از «من» استفاده کنید

یکی از مشکلاتی که زوجین هنگام بحث با آن روبه‌رو می‌شوند حمله به یکدیگر است.

با استفاده از جملاتی که با «من» ساخته می‌شود، فشار را از وجود همسرتان بردارید.

به‌جای اینکه بگویید «تو با این کارَت مرا عصبانی کردی»، سعی کنید که بگویید «احساس می‌کنم وقتی این اتفاق افتاد آزرده‌خاطر شدم.»

تفاوت را درک می‌کنید؟ به‌جای حمله به همسر، مشکل را به خودتان ربط می‌دهید.

این مهارت ساده اما مؤثر مانع از ابتلا به حالت حمله یا حالت تدافعیِ غیرضروری نسبت به یکدیگر است.

۶. با همسر خود صادق باشید

صداقت داشتن همیشه راحت نیست، اما کلید روابط سالم است.

مطالعه‌ای در بارهٔ «۱۲ ویژگی منسوخ روابط سالم» نشان داد که ارتباط خوب، صداقت، و اعتماد، در لیست برخی از ویژگی‌های برتر قرار گرفت.

منظور از صداقت این است که به هنگام نیاز، به همسر خود بگویید مسائلی هست که نیاز به گفت‌وگو دارد. و نیز، اینکه اگر اشتباهی مرتکب شدید، به آن اعتراف، و به‌جای بهانه‌تراشی عذرخواهی کنید.

صداقت نه‌تنها به ایجاد ارتباط صریح و واقعی کمک می‌کند، بلکه باعث‌اعتمادسازی نیز می‌شود.

۷. در مورد موارد کم‌اهمیت صحبت کنید

یکی از مهارت‌های عالی ارتباطی در خصوص روابط هنگامی است که بتوانید علاوه بر مسائل مهم، در مورد مسائل پیش‌پاافتاده نیز صحبت کنید. پایه‌های زندگی زناشویی را می‌توانید با صحبت دربارهٔ امور روزانه، افکار، یا اتفاقات جالب هفتگی خود محکم کنید.

بعد از ازدواج، هر موضوعی باید قابل بحث باشد. نباید موردی باشد که مطرح کردنش بسیار سخت یا ناراحت کننده باشد. صحبت دربارهٔ مسائل بی‌اهمیت، زمینه را برای طرح مسائل مهم‌تر در آینده فراهم می‌کند.

۸. از قانون ۲۴ ساعته استفاده کنید

زمانیکه دو نفر ازدواج می‌کنند و زیر یک سقف می‌روند، قطعاً ناهمواری‌هایی در زندگی خواهند داشت.

بعضی روزها، در جوار همسرتان احساس می‌کنید پروانه و رنگین‌کمان وارد خانهٔ شما شده است. سایر اوقات، در حضور همسر دچار سردرد می‌شوید.

اگر  از همسر خود ناامید هستید و می‌خواهید لب به شکایت باز کنید، لحظه‌ای مکث نمایید. قانون ۲۴ ساعته را تمرین نمایید.

پس، زن ماشین ظرف‌شویی را خالی نکرده، و مرد جوراب‌هایش را برنداشته است. آیا واقعاً دنیا به آخر رسید؟ آیا خیلی برایتان مهم است اگر در ۲۴ ساعت آینده انجام شود؟ اگر نه، رهایش کنید.

۹. تماس جسمی برقرار نمایید

صرف‌نظر از لحن کلام، تماس جسمی اهمیت دارد. تحریک خفیف پوست، مانند لمس همسر یا ضربه‌ای به بازویش، باعث ترشح اکسی‌توسین می‌شود. هورمون عشق باعث پیوند و همدردی در همسران رومانتیک می‌شود، و نیز می‌تواند به‌عنوان عامل ضد استرس عمل کند و باعث رفتار یاریگرانه شود.

۱۰. ارتباطات را تفریحی کنید

برقراری ارتباط یعنی صحبت دربارهٔ خانواده و مسائل مالی، مشکلات و راه‌حل‌ها، و چگونگی تصمیم‌گیری زوجین. اما، به یاد داشته باشید که ارتباطات باید سرگرم‌کننده نیز باشد.

صحبت با همسر یعنی به اشتراک گذاشتن داستان‌های بامزه، رویاهای آینده، و مکالمه‌ای عمیق. در این لحظات، پیوندهای عمیق عاطفی ایجاد می‌شود، و ترشح اکسی‌توسین و دوپامین افزایش می‌یابد.

همیشه وقت بگذارید و به‌طور کلامی با همسرتان بررسی کنید که آیا مکالمهٔ بعدی شوخی‌است یا جدی.

11. به هم در شبکه های اجتماعی پیغام دهید.

نتیجه‌گیری:

رمز روابط سالم و شاد، ارتباط است. با صراحت و صداقت دربارهٔ نیازهای عاطفی و جسمی، حفظ بحث مسائل مالی، و توجه کامل به همسر، می‌توان ارتباط در  زندگی زناشویی را تقویت کرد.

با استفاده از این 11 مهارت ارتباطی مؤثر در خصوص روابط، به‌زودی تفاوت در زندگی زناشویی خود را تجربه کنید.

اسکرول