مشاور خانواده می داند هر رابطهای بالا و پایینهای خودش را دارد. در روابط، عشق، محبت، سازش، دعوا و مخالفت وجود دارد. اما مهم است تعادل در رابطه حفظ شود تا تحت تاثیر منفی قرار نگیرد و خدشهای به آن وارد نشود. متاسفانه، به مرور زمان برخی روابط به نتیجه نمیرسند. افراد خواه ناخواه از یکدیگر جدا میشوند.
در چنین مواقعی، انتخاب با خودشان است که در رابطه بمانند یا خیر، روی آن کار کنند یا عازم یک زندگی جدید شوند. بیشتر وقتها، زوج به رابطهی خود فرصت میدهند و برای مشاوره خانواده نزد مشاور خانواده میروند.

چیزهایی که باید راجع به آنها با مشاور خانواده صحبت کنید
هنگامی که برای اولین بار به جلسهی درمانی یا نزد مشاور خانواده میروید، شاید با خودتان فکر کنید در مورد چه چیزی باید حرف بزنید. ممکن است سوالاتی از این قبیل داشته باشید: «آیا مشاورهی خانواده نتیجهبخش است؟»، «در زوج درمانی چه کاری انجام میدهند؟»، «باید در جلسهی زوج درمانی انتظار چه چیزهایی را داشته باشیم؟»
پیش از اینکه به نزد مشاور خانواده بروید، باید مشکل ازدواج یا رابطهی خود را شناسایی کنید. دلایل مختلفی برای مشاورهی زوج وجود دارد:
- وقتی میخواهید روی صیمیت در رابطه کار کنید
- مشکلات فرزندپروری
- مسائل سلامتی، مسئولیتها و از دست دادن عزیزان
- مسائل مالی
- مشکلات با خانوادهی همسر
- سوءمصرف مواد
- تغییرات در رابطه مانند بارداری؛ جدایی و غیره
- خیانت
- مشکلات خشم
- هنگامی که زوج میخواهند هرگونه مشکل جزیی یا بزرگ را در صلح حل کنند
وقتی زوج نزد مشاور خانواده میرود تا از طریق رابطه درمانی راهحلی بیابد، فرصت مناسبی است تا تمام مشکلات را با نیت مثبت و برطرف شدن آنها روی میز بگذارند. در بعضی جلسات رابطه درمانی، بخصوص اگر برای اولین بار باشد، میتوان با احتیاط پیش رفت. از آنجایی که اغلب، افرادی کاملاً غریبه جلسات زوج را مدیریت میکنند، این تردید در ذهن زوج وجود دارد که چقدر از مسائل خود را باید با مشاور خانواده درمیان بگذارند.
چیزهایی را بیان کنید که امید دارید به دست آورید
چه انتظاری از مشاور خانواده داشته باشیم؟
نباید تصور کرد تمام زوجها یک هدف و نظر مشابه در رابطه درمانی دارند. در حالی که بهترین نتایج از درمان وقتی حاصل میشود که زوج هدف متقابل داشته باشند، اما واقعیت این است که زوج احتمالاً اهداف متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. وقتی در رابطه نزاع وجود دارد، برقراری ارتباط و گفتگو در سطح ضعیفی است و زوج ممکن است نتوانند قبل از ورود به جلسه با هم دربارهی موضوع، ارتباط موثر برقرار کنند. بهترین کار این است که از بیان نظر و هدف خودتان نترسید و در این باره صادق باشید. عموماً این اولین موضوعی است که در هر جلسهی درمانی به بحث گذاشته میشود.
بنابراین، وقتی نزد مشاور خانواده رفتید، باید هدفی برای خودتان تعیین کنید که با درمان به آن دست یابید. حتی ممکن است درمانگر خانواده این کار را برایتان انجام بدهد. به طور خلاصه، این یعنی برای داشتن رویکرد مبتنی بر راهحل، شما باید مشکل رابطه و راهحل آن را که میخواهید خارج از درمان داشته باشید، در میان بگذارید.
هر مشکلی که دارید، بیان کنید
در بعضی موارد، مشکلی که منجر به نیاز به درمان رابطه شده است برای هر دو زوج روشن است. اما در برخی موارد دیگر، هر زوج ممکن است نظری متفاوت دربارهی اینکه مشکل چیست، داشته باشد. این موضوع باید برای مشاور زوج شرح داده شود. اگر صرفاً و ظاهراً با همسرتان دربارهی اینکه مشکل رابطه چیست توافق کنید، مفید نخواهد بود. در تمام طول درمان باید برای ابراز نظرات و افکارتان احساس راحتی کنید؛ بخصوص بیان مواردی که با افکار و نظرات همسرتان متفاوت است.
گفتگو راجع به مشکلاتتان به بهبود هر دوی شما کمک خواهد کرد. گفتگوی ایمن و شفاف میتواند بزرگترین مشکلات را حل و بسیاری از عقدهها را باز کند. هیچ راهحل سریعی در کار نیست اما وقتی یاد بگیرید مسائل و دیدگاهتان را صریح و روشن ابراز کنید، در راستای رسیدن به راهحل، بسیار موثر و مفید خواهد بود.
ابراز احساسات و عواطف
در مشاورهی ازدواج چه اتفاقی میافتد؟
در اینجا، درمان، فضایی بیطرف و بدون قضاوت فراهم میآورد تا بتوانید هیجانات خود را بیان کنید و در میان بگذارید. خارج از این محیط، یکی از زوجین ممکن است برای ابراز احساساتش حالت تدافعی بگیرد یا هیجاناتش مورد غفلت واقع شده باشد. احساسات سرکوب شده مانعِ به موفقیت رسیدن رابطه درمانی میشود. بنابراین، بسیار مهم است همیشه هیجانات و احساسی که دارید را بیان کنید.
وقتی درمانگری که میتواند به بهبود رابطهتان کمک کند را یافتید، روند درمان به برونریزی هیجانات ناشناخته و ناخوشایند میانجامد. به خاطر داشته باشید که این بخشی از درمان است و سرانجام وقتی حل شود، احساس رهایی خواهید کرد.
چه چیزی را نباید بگویید
درست است که وقتی زوجین ذهنی باز داشته باشند و همه چیز را خوب شرح بدهند، درمان بهترین نتیجه را خواهد گرفت اما بعضی موضوعاتِ بخصوص را میتوان بیرون از جلسهی درمانی نگه داشت. هیچ نیازی نیست یکدیگر را با اسامی بد صدا بزنیم یا حرفهای نیشدار و تحقیرآمیز بزنیم که عمداً برای آسیب زدن به طرف مقابل است. بعضی از زوجین ممکن است از جلسهی درمانی به عنوان محیطی جدید برای ادامهی سوءاستفاده عاطفی در رابطه استفاده کنند. افزون بر این، ابراز حرفهای دروغین یا مبالغهآمیز جلوی مشاور خانواده، هیچ فایدهای ندارد. اگر یکی یا هر دو زوج به دنبال «برنده شدن» باشند، این کار موجب پوشیده ماندن حقیقت میشود. بهترین نتیجه زمانی حاصل میشود که هر دو طرف در بیانات خود صادق باشند.
در جلسهی درمانی، زوج تمام مسائل خود را با صداقت روی میز قرار میدهند. مشاور خانواده میتواند با راهکارهای موثر زوج درمانی به کاهش مشکلات کمک کند. گفتگو و برنامهریزی با یک متخصص، قطعاً شما را در مسیر درست راهنمایی خواهد کرد.
منافع زیادی در مشاورهی زوج وجود دارد. علیرغم اینکه روند آن زمانبر است اما تاثیرات مثبت بلندمدت دارد. امید است مسائلتان حل شود، رابطه بهبود یابد و با عشق از نو ساخته شود. با این وجود، میزان مشارکت و ابراز شفاف مسائل توسط شما، تاثیر بسزایی بر روند درمان دارد.