
آیا تابهحال نشستهاید و با خودتان فکر کردهاید که چرا زندگی مشترک سخت است؟ آیا مشکلات زناشویی باعث شده که رابطهتان را زیر سؤال ببرید و آیا این داستان ادامه خواهد داشت یا خیر؟
ازدواج میتواند برای بسیاری از مردم چالشبرانگیز باشد، به طوری که لازمهی آن تلفیق زندگی و اهدافتان با فرد دیگری است. مقابله با مشکلات زناشویی پس از فرزند آوری و سایر تغییرات بزرگ میتواند چالشبرانگیز باشد و ممکن است منجر به رنجش و احساس ناامیدی شود. گاهی اوقات شدت مشکلات آنقدر بالا می رود که باید از یک مشاور خانواده یا روانشناس خوب برای حل آن کمک بگیرید.
امّا مشکلات زناشویی اغلب ناشی از رفتار خودپسندانه و غفلت است. این مسائل میتواند با رویکرد مناسب و آزادی تفکر برطرف شوند.
مشکلات رایج بسیاری در زندگی زناشویی وجود دارند و میتوان با استفاده از روشها و شیوههای مختلف مانع بسیاری از آنها شد، آنها را محدود و برطرف کرد.
نگاهی به رایجترین مشکلات زناشویی بین زوجها بیندازید و پیش از آنکه به رابطهتان لطمه جبرانناپذیری وارد کنند، یاد بگیرید چگونه آنها را برطرف کنید.
1- خیانت
در روابط خیانت همسر یکی از رایجترین مشکلات زناشویی است. جدیدترین دادهها نشان میدهند که در مقایسه با 10 درصد زنان حدوداً 20 درصد از مردانی که با آنها مصاحبه شده بود اعتراف کردند که به شریک زندگیشان خیانت کردند که شامل فریب دادن و داشتن رابطه عاطفی میشوند. خیانت در رابطه به دلایل مختلفی اتفاق میافتد؛ این مسئله مشکل رایجی است که زوجهای زیادی تلاش میکنند راهحلی برای آن پیدا کنند.
راهحل
خیانت ممکن است زمانی اتفاق بیافتد که همبستگی در رابطهتان قوی نیست و میتواند منجر به از بین رفتن اعتماد شود. تحقیقات نشان میدهند که حفظ پیوند عاطفی قوی، رابطه جنسی و احترام به حریم شخصی فرد سه روش کلیدی برای مقابله با خیانت در رابطهی شماست.
2- تفاوت جنسی
رابطه جنسی در روابط بلندمدت امری ضروری است، امّا منشأ اصلی یکی از رایجترین مشکلات زناشویی تمام تاریخ مشکلات جنسی است. مشکلات جنسی در رابطه به دلایل مختلفی اتفاق میافتد و متعاقباً راه را برای مشکلات زناشویی بیشتر هموار میسازد.
مطالعات نشان میدهند که سازگاری جنسی همراه با ارضای جنسی مهمترین عامل در تعیین میزان رضایت در روابط برای زوجها در نظر گرفتهشده است.
متداولترین مشکل جنسی در ازدواج کمبود تمایل جنسی است. بسیاری از مردم عقیده دارند که تنها زنان مشکل میل جنسی را تجربه میکنند، امّا مردان نیز تجربهی مشابه را دارند.
در موارد دیگر، مشکلات جنسی ممکن است به خاطر تمایلات جنسی یکی از زوجها باشد. شاید فردی در رابطه امور جنسی دیگری را ترجیح دهد در صورتی که طرف مقابل باعث میشود فرد احساس راحتی نکند.
راهحل
ارتباط برقرار کردن و برخورد منطقی با قضیه دو راهحل مواجه با هر نوع ناسازگاری جنسی هستند. این مسئله میتواند پیوند عاطفی و فیزیکی را از نو برقرار سازد که برای شکوفایی رابطهی جنسی ضروری است.
3-ارزشها و عقاید
مسلماً در زندگی مشترک تفاوتها و اختلافاتی وجود خواهند داشت، امّا برخی تفاوتها آنقدر برجسته هستند که نمیتوان نادیده گرفت، مانند ارزشها و عقاید اصلی. یکی از زوجها شاید به یک مذهب اعتقاد داشته باشد درصورتیکه دیگری عقاید متفاوتی داشته باشد.
اختلافات در ارزشها احتمالاً در کنار سایر مشکلات رایج زناشویی منجر به اختلاف عاطفی میشوند.
همانطور که احتمالاً حدس زدهاید، زمانی که یکی از زوجها از انجام کارهای جداگانه مثل رفتن به مکانهای مختلف برای عبادت خسته شود، این مسئله بسیار مشکلساز میشود.
چنین مشکلات زناشویی در ازدواجهای بین فرهنگی بسیار رایج هستند. اختلافات دیگر شامل ارزشهای اصلی فرد میشوند.
این اختلافات شامل نحوهی بزرگ کردن فرزندان و چیزهایی که در دوران بچگی به آنها آموزش داده میشوند مانند تعریف درست و غلط.
ازآنجاییکه هیچکس در سیستم عقیدتی، اخلاقی و با اهداف مشابه بزرگ نمیشود، جای بحث و اختلاف زیادی در رابطه وجود دارد.
راهحل
تنها راهحلهای موجود در مقابل اختلافات حاصل از ارزشهای مختلف برقراری ارتباط و توافق است و در مسائلی که توافق غیرممکن است، بهترین راهحل درک کردن و موافقتکردن بهجای مخالفت بر سر این مسائل است.
4-مراحل زندگی
بسیاری از آدمها وقتی پای رابطه وسط باشد مراحل زندگیشان را در نظر نمیگیرند.
در بعضی مواقع مسائل زناشویی صرفاً به این خاطر اتفاق میافتند که زوجها به موفقیتهای بیشتری نسبت به یکدیگر دستیافتهاند و در کنار شخص دیگری از زندگی چیزهای بیشتری میخواهند.
فاصله گرفتن باگذشت زمان مسئلهی رایجی میان زوجهایی است که اختلاف سنی زیادی دارند، چه مرد پیرتر باشد و زن جوانتر و چه زن پیرتر باشد و مرد جوانتر.
شخصیت افراد باگذشت زمان تغییر میکند و زوجها ممکن است دیگر مانند گذشته سازش نداشته باشند. زوجهایی با اختلاف سنی که در مراحل مختلف زندگی هستند با چنین مشکل رایج زناشویی مواجه میشوند.
راهحل
رابطهتان را بهدقت بررسی کنید تا مطمئن شوید که شما و شریکتان پا بهپای هم رشد میکنید نه بافاصله از یکدیگر.
سعی کنید تغییرات مختلفی که زندگی برای هردوی شما بهطور جداگانه و بهعنوان یک زوج به همراه دارد را دوست داشته باشید و بپذیرید.
چیز دیگری که باید امتحان کنید انجام یک فعالیت است. سعی کنید سرگرمیهای جدیدی را انتخاب کنید که به هردوی شما فرصت کشف مجدد یکدیگر را بدهد و پیوندتان را تقویت کند.
5-موقعیتهای تکاندهنده
زمانی که زوجها حوادث تکاندهندهای را از سر میگذرانند، این مسئله مشکلات زناشوییشان را بیشتر میکنند.
موقعیتهای تکاندهنده مشکلاتی هستند که شاید زوجها آنها را تجربه کنند. بسیاری از حوادث تکاندهندهای که اتفاق میافتند موجب تغییر در زندگی میشوند.
این موقعیتهای تکاندهنده برای برخی از زوجها مشکلساز میشوند زیرا همسر نمیداند چگونه با موقعیت موردنظر کنار بیاید.
یکی از زوجها احتمالاً نمیداند یا متوجه نمیشود چگونه بدون همسرش سر کند به خاطر اینکه در بیمارستان یا در وضعیت بستری به سر میبرد. در موقعیتهای دیگر شاید یکی از زوجها نیازمند مراقبت مداوم باشد و باعث شود که بهطرف مقابل وابسته باشد.
گاهی فشار بسیار زیاد است و مسئولیت آنقدر سنگین است که نمیتوان با آن کنار آمد، بنابراین حلقههای رابطه مار پیچوار به پایین حرکت میکنند تا به پایان میرسد.
راهحل
کمی استراحت کنید! شاید خودخواهانه به نظر برسد، امّا رابطهتان به کمک شما نیاز دارد که کمی وقت بگذارید و به احساساتتان فکر کنید. یک روانشناس میتواند در مواجه با هر نوع تجربهی تکاندهنده به شما و شریک زندگیتان کمک کند و ابزارهایی در اختیارتان قرار میدهد که به شما کمک میکنند با این مشکلات کنار بیایید.
6-استرس
استرس مشکل رایج زناشویی است که بیشتر زوجها در رابطهشان حداقل یکبار با آن مواجه میشوند. استرس در رابطه میتواند به دلیل بسیاری از شرایط و عوامل مختلفی ازجمله مالی، خانوادگی، ذهنی و بیماری باشد.
مشکلات مالی میتواند ناشی از دست دادن یا تنزل شغل یکی از زوجها باشد. استرس خانوادگی شامل مشکل فرزندان با خانواده خود یا خانوادهی همسر میشود. بسیاری از مسائل دیگر موجب استرس میشود. نحوهی مدیریت و کنترل استرس خود میتواند استرس بیشتری به وجود آورد.
راهحل
استرس باید در رابطه کنترل شود در غیر اینصورت رابطه را نابود میکند. شما میتوانید سعی کنید این مسئله را با صادقانه و صبورانه حرف زدن برطرف کنید. اگر صحبت کردن کمکی نمیکند، میتوانید سرگرمیهایی مثل یوگا یا مدیتیشن را انجام دهید تا به شما کمک کند بهتر با استرستان مقابله کنید.
7-دلزدگی
دلزدگی مشکل زناشویی جدی است امّا نادیده گرفتهشده است. باگذشت زمان برخی زوجها از رابطهشان خسته میشوند. شاید از وجود مسائلی در رابطه خسته شوند. در این حالت، این امر درنهایت منجر به خستگی از رابطه میشود زیرا قابل پیشبینی است. زوجی ممکن است همان کار مشابه را سالها بدون تغییر یا تلنگری انجام دهند.
معاشقه معمولاً گه گاهی شامل انجام کارهای تصادفی است. اگر در رابطهای فعالیتهای ناگهانی وجود نداشته باشد، فرصت خوبی است که دلزدگی مشکلساز شود.
راهحل
کارهای غیرمنتظره انجام دهید. برای رهایی از دلزدگی در رابطهتان چه در اتاقخواب و چه در سایر جنبههای زندگی این کار را انجام دهید. شریک زندگیتان را با یک هدیه، برنامه غیرمنتظره یا حرکت جنسی جدید سورپرایز کنید و شاهد تغییر در رابطهتان باشید.
8-حسادت
حسادت مشکل دیگر رایج زناشویی است که باعث میشود ازدواج به شکست منتهی شود. اگر شریک زندگیتان بسیار حسادت میکند، بودن در کنار او برایتان سخت میشود.
حسادت تا حدودی برای رابطه خوب است، تا زمانی که بیشازحد نباشد. چنین افرادی بسیار سلطهجو خواهند بود. شاید بپرسند که با چه کسی تلفنی صحبت میکنید، چرا با آنها صحبت میکنید، از کجا آنها را میشناسید، چه مدت آنها را میشناسید و سؤالاتی از این قبیل.
وجود همسری حسود رابطه را ضعیف میکند، استرس زیاد درنهایت چنین رابطهای را نابود میکند.
راهحل
تنها راه چاره برای حسادت بیشازحد خوداندیشی است تا بتوان عملاً به خطر توجه کرد. اگر انجام این کار بهتنهایی دشوار است، میتوانید از یک روانشناس کمک بگیرید که میتواند به شما و شریک زندگیتان کمک کند تا دلایل حسادتان را متوجه شوید و آن را به حداقل برسانید.
9-تلاش برای تغییر یکدیگر
این مشکل رایجی در رابطه است که زمانی اتفاق میافتد که زوجها فراتر از مرزهای شخصی شریکشان میروند تا باورهایشان را تحمیل کنند.
چنین بیتوجهی به مرزهای شریکتان شاید عمداً اتفاق نیافتد، خشم حاصل از انتقام فردی که موردحمله قرارگرفته معمولاً باگذشت زمان فرومینشیند.
راهحل
تنها عاشق شریکتان نباشید، بلکه یاد بگیرید به حدومرزهای آنها نیز احترام بگذارید و آنها را مجبور نکنید تغییر کنند. اگر با مشکلی مواجه هستید ویژگیهای خاص شریکتان را قبول کنید، سعی کنید به خاطر بیاورید که شما همانطور که هستند عاشق آنها شدهاید و آنها نیز همینطور.
10-مشکل برقراری ارتباط
عدم گفتگو یکی از رایجترین مشکلات زناشویی است. ارتباط شامل نشانههای کلامی و غیرکلامی میشود که به همین دلیل حتّی اگر کسی را مدتها بشناسید، تغییر جزئی در حالات ظاهری چهره یا هرگونه ارتباط غیرکلامی دیگر را متوجه نمیشوید.
مردان و زنان در ارتباط برقرار کردن بسیار متفاوت هستند و شاید نتوانند درست ارتباط برقرار کنند. اگر چنین مسائل ارتباطی فرصت این را پیدا کنند که زندگی مشترک را نابود کنند، پس حرمت ازدواج مطمئناً به خطر میافتد.
ارتباط سالم پایه و اساس موفقیت در ازدواج است.
راهحل
الگوهای ارتباطی مضر میتوانند به عادت تبدیل شوند و تنها راه چاره تلاش آگاهانه برای بهبود وضعیت است. میتوانید بهتدریج روشهای سالم برقراری ارتباط را یاد بگیرید که هم رابطه و هم هر یک از طرفین را بهتر میکنند.
11-عدم توجه
انسانها موجودات اجتماعی هستند و بسیار طالب توجه دیگران هستند خصوصاً نزدیکترین کسان آنها.
هر ازدواجی باگذشت زمان از مشکل رایج زناشویی «عدم توجه» رنج میبرد، که زوج عمداً یا سهواً توجهشان را به سایر جنبههای زندگیشان تغییر میدهند.
عدم توجه ساختار ازدواج را تغییر میدهد، که باعث میشود یکی از زوجها یا هر دو واکنش نشان دهند یا بیشازحد حساسیت نشان دهند. اگر این مشکل در ازدواج بهدرستی حل نشود، میتواند از کنترل خارج شود.
راهحل
در درجه اول به حرفهای شریکتان گوش کنید، میتوانید سعی کنید فعالیتهای دونفری مثل رقصیدن یا کوهنوردی انجام دهید، که به شما کمک میکند به طرز خوشایند و جدیدی به یکدیگر توجه کنید.
این روش به هردوی شما کمک میکند شلوغی زندگی روزمره را کنار بگذارید و خالصانه توجهتان به یکدیگر معطوف کنید.
12-مسائل مالی
هیچ مشکلی نمیتواند سریعتر از پول ازدواج را نابود کند. اگر حساب مشترک باز میکنید یا امور مالیتان را بهطور جداگانه مدیریت میکنید، با احتمال زیاد در ازدواجتان با مشکلات مالی مواجه میشوید. زوجها باید علناً در مورد مسائل مالی صحبت کنند.
راهحل
امور مالی میتوانند موضوعات حساسی باشند و زوجها باید بهدقت در مورد این مسائل صحبت کنند. سعی کنید برنامهریزی کنید تا اهداف مشترک مالیتان تحقق پیدا کنند. همچنین سعی کنید مطمئن شوید که اگر کسی طبق برنامه پیش نرفت، انگیزهی او از این کار بهطور آشکار توضیح داده شود.
13-عدم قدردانی
عدم تشکر، قدردانی و سپاسگزاری از کمک همسر در رابطه مشکل رایج زناشویی است.
عدم ناتوانی شما برای قدردانی از همسرتان میتواند رابطهتان را به خطر بیندازد.
راهحل
سعی کنید از هر چیزی که شریکتان وارد زندگیتان میکند قدردانی کنید. با یک یادداشت آنها را سورپرایز کنید و میتوانید به آنها گل بدهید یا به اتاقهای ماساژ زوجها بروید. فقط برای اینکه قدردانیتان را به آنها نشان دهید.
اگر شما کسی هستید که احساس میکنید که در رابطه به شما بهاداده نشده است، سعی کنید در مورد این مسئله با شریکتان صحبت کنید. بدون آنکه آنها را سرزنش کنید و به آنها حس انزوا بدهید احساسات و نیازتان به تغییر را بیان کنید. احساسات صادقانهتان آنها را متوجه اشتباهشان میکند و ناگزیر دست به تغییراتی میزنند.
14-تکنولوژی و شبکههای اجتماعی
خطرات نوظهور شبکههای اجتماعی برای ازدواج و خانواده بسیار زیاد هستند.
با رشد سریع روابط و مشغولیتهای ذهنیمان با تکنولوژی و پلتفرمهای اجتماعی، از ارتباط رودررو سالم فاصله میگیریم.
خودمان را در دنیای مجازی گم میکنیم و فراموش میکنیم دیگران و چیزهای اطرافمان را دوست داشته باشیم. چنین وسواسی بهزودی به مشکل رایج زناشویی تبدیل میشود.
راهحل
هرروز یا یک روز در هفته یک ساعت را به این اختصاص دهید که با شریکتان بدون تکنولوژی سر کنید و گوشیها و بقیه وسایلتان را کنار بگذارید و هیچچیز حواستان را پرت نکند.
15-مشکل اعتماد کردن
این مشکل رایج زناشویی ازدواجتان را از درون میپوساند؛ و هیچ شانسی برای بازگشت رابطهتان وجود نخواهد داشت. مسئلهی اعتماد در ازدواج همیشه توافقی است و باگذشت زمان اگر در رابطه شک و تردید به وجود آید بسیار ازدواج را تحتفشار قرار میدهد.
راهحل
فضایی آزاد برای گفتوگو با کمک روانپزشک میتواند به زوجها کمک کند دلایل بیاعتمادیشان را بفهمند و روشهای برطرف کردن آنها را یاد بگیرند. روانپزشک میتواند تعدادی تمرینات نیز برای اعتماد کردن پیشنهاد دهد که به شما کمک میکند یاد بگیرید چگونه به یکدیگر اعتماد کنید.
16-رفتار خودخواهانه
هرچند خودخواهی در برخورد با همسر با تغییرات کوچک بهطور مؤثر برطرف میشود، امّا همچنان مشکل بسیار رایج زناشویی محسوب میشود.
بخش بزرگی از بودن در رابطه تلفیق زندگیتان با فرد دیگر و اولویتهای اوست. زوجها اغلب این تغییر برایشان دشوار است زیرا اولویتهای کلی ممکن است با فردی تداخل داشته باشند که مشکلساز میشود.
راهحل
همدلی تنها راهحل رفتار خودخواهانه است. سعی کنید دیدگاههای یکدیگر را بفهمید و با تأملبه آنها عادت کنید.
اگر اهداف طرف مقابلتان با اهداف شما بهعنوان زوج در تضاد است، سعی کنید با شریکتان صحبت کنید و انتقادپذیر باشید.
17-مشکل کنترل خشم
عصبانی شدن، فریاد کشیدن یا باخشم سروصدا به پا کردن و واردکردن آسیب فیزیکی به خود یا همسرتان مشکل رایج زناشویی ناراحتکنندهای است.
با افزایش استرس به دلیل عوامل بیرونی و درونی و با قشقرق به پا کردن، شاید نتوانیم خشم خود را کنترل کنیم و موج سخنان خشمگینانه به عزیزانمان میتواند برای رابطهمان مضر باشد.
راهحل
اگر مسئلهای که با آن درگیر هستید عصبانیت است، به فکر مشورت با مشاور باشید تا مهارتهای کنار آمدن را یاد بگیرید تا کمک کند خشم را کنار بگذارید تا بر رابطهتان تأثیر نگذارد. میتوانید پیش از آنکه با عصبانیت صحبت کنید از 1 تا 10 بشمارید در غیر این صورت رابطهتان را نابود میکنید.
18-امتیازدهی
وقتی خشم ما را در رابطه شکست میدهد، پاسخ رایجی که از همسرتان دریافت میکنید انتقام است یا به دنبال مجازات است.
حساب کردن تعداد دفعات برد یا باخت جنگ در رابطه میتواند موجب ایجاد رابطهی ناسالم شود. این امر باعث میشود بهطور مداوم بهحساب هم برسید و موجب رنجش میشود؛ و بهجای اینکه پشتهم باشید برتری بر دیگری را اولویت قرار میدهید.
راهحل
امتیازدهی در ورزش کاربرد دارد نه در رابطه. میتوانید یاد بگیرید در مواجه با مشکلات زناشویی حساب نکنید چه کسی در درگیریها و اختلافات به هدفش رسیده است. بر تصویر بزرگتری تمرکز کنید و درگیریهای کوچک را کنار بگذارید درحالیکه میتوانید باهم توافق کنید.
19-دورغگویی
دروغگویی مشکل رایج زناشویی است که به خیانت و خودخواهی محدود نمیشود، بلکه شامل دروغهای مصلحتی در مورد مسائل روزمره نیز میشوند. این دروغها بارها اتفاق میافتند تا فرد آبروداری کند و به همسرتان اجازه میدهد موقعیت اصلی خودش را حفظ کند. زوجها شاید در مورد مشکلات و مسائلی که سرکار با آن مواجه میشوند یا مسائل اجتماعی به یکدیگر دروغ بگویند؛ چنین مشکلات زناشویی بار سنگینی را به رابطه تحمیل میکنند. وقتی اوضاع از کنترل خارج شود، میتوانند رابطهی زناشویی را کاملاً از هم بپاشند.
راهحل
دلایل را بررسی کنید که چرا شما و شریکتان احساس میکنید مجبور هستید بهجای گفتن حقیقت دروغ بگویید. فقط برای یکبار هم که شده این دلایل را بفهمید و در نظر بگیرید که آیا میتوانید در رابطهتان دست از دروغگویی و فریبکاری بردارید.
20-توقعات غیرمنطقی
تا حدودی همه ما این عقیده را قبول داریم که ازدواج همیشگی است، امّا بازهم برای آنوقت نمیگذاریم و تلاش نمیکنیم پیش از ازدواج شریکمان را درک کنیم.
ما بدون آنکه از خودمان بپرسیم که آیا هردوی ما یکچیز را میخواهیم یا نه، از ازدواجهای موفق برگرفته از داستانهای که شنیدهایم و افرادی که میشناسیم الهام میگیریم.
در رابطه نابرابری زوجها در خصوص دیدگاهشان نسبت به آینده فضای زیادی را برای ایجاد توقعات غیرمنطقی از شریکشان فراهم میکند.
درصورتیکه این توقعات برآورده نشوند، باعث دلخوری و ناامیدی میشوند و مسیر ازدواج را به سمتی میکشانند که دیگر جایی برای جبران وجود ندارد.
راهحل
فراموشش کنید! با واقعیت روبهرو شوید و قدردان تمام چیزهایی باشید که در رابطهتان دارید. این حقیقت را بپذیرید که توقعاتتان واقعی نیستند و هیچ شریکی نمیتواند مطابق آنها عمل کند. توقعات حتی زمانی که رابطه بهخوبی پیش میرود میتواند معیار مشخصی داشته باشد.
نتیجهگیری
هر رابطهای مشکلات زناشویی خودش را دارد؛ بنابراین اجازه ندهید این مشکلات شمارا زمین بزند. اگر رویکرد مناسبی به کار گرفته شود هر مشکلی را میتوان برطرف کرد.
سپاسگزاری، درک و آمادگی برای تغییر میتوانند تضمین کنند که شما قادر هستید از تمام موانعی که ممکن است در ازدواجتان پیشآیند عبور کنید؛ و هرگاه شک داشتید برای راهنمایی با مشاور ازدواج یا روانپزشک متخصص مشورت کنید.